Tudta Ön, hogy...?
..., hogy Magyarország legmagasabb hegycsúcsa az
Északi-Középhegységben
található Kékestető mindössze 1015 m magas?
..., hogy Európa egyik legnagyobb cseppkőbarlangja az
ország észak-keleti részén fekvő
Baradla-barlang, amely a Világörökség
része és Szlovákiába is
átnyúlik?
..., hogy Kelet-Közép-Európa legnagyobb édes
vízű tava a Balaton, amit "Magyar tengernek" is neveznek?
..., hogy Európában egyedül a Balatonban él
az Indiából származó édesvízi
szivacs?
..., hogy Európa egyik legnagyobb melegvízű
természetes tava a Hévízi-tó?
Fontosabb adatok
Terület: 93 030 km2
Népesség: 10 millió lakos
Főváros: Budapest (népesség: 1,7 millió
lakos)
Etnikai csoportok: magyar 97,7%, roma 1,4%, német 0,3%,
szlovák
0,1%, horváth 0,1%, román 0,1%
Vallás: rómia katolius, protestáns, zsidó,
ortodox
Időzóna: középeurópai idő (GMT + 1)
Óraátállítás: március
végétől október végéig:
középeurópai idő
+ 1 óra (GMT +2)
Hivatalos nyelv: magyar
Államforma: köztársasás
Fiztő eszköz: Forint (HUF) = 100 Fillér
Érme: 50 Fillér, 1,2,5,10, 20, 50, 100 Forint
Bankjegy: 200, 500,1000, 2000, 5000, 10000 und 20000 Forint
Árfolyam: 1 Euro = ca. 247,45 Forint (2005)
Elektromos áram: 230V, 50Hz
Éghajlat: mérsékelt övi kontinentális.
Leghidegebb hónap: január, legmelegebb hónap:
júliusi, napos órák száma
évente: 1979.
Telefon:Magyarország nemzetközi
előhívószáma: 36,
Budapest 1, belföldi előhívószám:
06, Nemzetközi előhívószám: 00
Segélyhívó: Mentő 104, Rendőrség 107,
Tűzoltóság 105
Ünnepnapok:
Január 1. (Újév),
Március 15. (Nemzeti ünnep -1848-1849 -es forradalom )
Húsvét hétfő,
Május 01. (Munka ünnepe),
Pünkösd hétfő,
Augusztus 20. August (Nemzeti ünnep - Az
államalapító szt. István
kirly ünnepe)
Október 23. (Nemzeti ünnep - Az 1956-os forradalom),
November 01. (Mindenszentek napja)
December 25-26. (Karácsony)
Hungarikumok
Bikavér
Ha a "bikavér" szót meghallja valaki, vagy az egri
(és újabban a szekszárdi) borvidék
legjellegzetesebb vörösborfajtája jut eszébe,
vagy - ritkábban - valóban a bika vére. A
megtévesztő elnevezés eredetét több legenda
is elmeséli. A legismertebb közülük az egri
vár 1552-es ostromához kötődik, melyet
Gárdonyi Géza örökített meg klasszikus
regényében.
Béres Csepp
Dr. Béres József világhírű
találmánya, a Béres Csepp Magyarországon
évtizedek óta egyet jelent az egészséggel.
A Béres Cseppet Magyarországon és a világ
számos pontján sikerrel alkalmazzák a
betegségmegelőzésben, illetve különféle
betegségek leküzdésében, minden
életkorban.
Gyulai kolbász
Jelentéktelen, XIX. század végi
gyárépületből indult
világhódító útjára a gyulai
kolbász. Ma olyan fogalom, mely a város, Gyula
nevével teljesen eggyé forrt. Az oly jellegzetesen
fűszerezett, összeállított,
füstöléssel tartósított kolbász
receptje titkos, már 1935-ben a brüsszeli
világkiállításon aranyéremmel
díjazták.
Herendi porcelán
A herendi "fehér arany" klasszikus keményporcelán,
masszáját kaolinból, földpátból
és kvarchomokból iszapolják, szűrik,
préselik. A nyersanyagból készül maga a
tárgy - szigorúan kézi munkával!
Természetesen a tervezőművészek, a korongosok, festők,
modellőrök adják azt a pluszt, ami miatt 1851-től 1937-ig a
világkiállításokon 24 nagydíjat,
aranyérmet nyert a "herendi". A londoni
világkiállításon (1851) mutatták be
Herend talán legismertebb mintáját, a derűs,
élénk színekkel festett, kínai
hatású lepkéket, virágos
ágacskákat.
Kecskeméti barackpálinka
A kecskeméti barackpálinka alapanyaga a kajszibarack,
amely ízharmóniáját a talaj, a
napfény és a termelési kultúra
hármasától nyeri. Sokak szerint a bőven termő
évek, mások szerint a Zwack Unicum Rt. által
kifejlesztett technológia teremtette meg a finom, barack
aromájú hungarikumot. Tény, hogy itt, az
aranyhomokon terem csak olyan gyümölcs, amely a
"napfénypárlat" minden aromáját át
tudja adni. Itt alakult ki az a hagyományos
érlelési eljárás, amely a zamatokat meg is
őrzi. "Szódával jobb, mint a whisky, teával jobb,
mint a rum" - mondta róla az angol király, VIII. Edward
Makói hagyma
A hagyma évezredek óta az emberiség egyik
legfontosabb táp- és gyógynövénye.
Különös gyógyszer a hagyma, hiszen mielőtt
kifejtené kedvező élettani hatásai egész
sorát az ember szervezetére, megízesíti
ételeinket: a leveseket, főzelékeket, köreteket,
főtt és sült húsokat.
Paprika
A magyar fűszerpaprika termelésének legfontosabb
központja a XIX. század közepén Szeged lett. A
csípősség mértékét a mag és
erezet mennyiségének adagolásával
szabályozták a porrá őrléskor. Kalocsa az
1920-as években csípősségmentes
paprikájával vált Szeged
versenytársává. Ma e két termőterület
adja a zömét a Magyarország-képbe
beépült terméknek. A turistáknak íz,
zamat, élvezet, gasztronómiai élmény
és hasznos ajándéktárgy a paprika.
A forró zsírban aranyszínűre piruló hagyma
és a rá hintett pirospaprika együttese alapozza meg
a magyar konyha számos ételének karakterét,
pikáns ízeit. Ez az alapja a különböző
húsokból készülő paprikásnak és
így kezdjük a gulyáslevest is főzni. Magyar
paprikával ez a világ bármely pontján
lehetséges.
Szalámi
Mitől lett világhírű, külföldön a
legismertebb magyar termék a Pick szalámi? Az egyedi
alapanyagtól, az egyedi fűszerezéstől és a gondos
technológiától. A klasszikus
téliszalámiba nem kerül paprika. Ma persze
már készülnek paprikás, gyömbéres
s más ízesítésű változatok is -
olykor marhahús hozzáadásával.
A magyar szalámikultúra két
világhírű terméket produkált. Az egyik az
1869-ben született Pick, a másik az 1888-ban más
recept, de hasonló technológia alapján
készült Herz. Mindkettő matuzsálemi korban van,
vitalitásuk azonban a XXI. századra is elegendő.
Tokaji bor
A méltán világhíres hegyaljai
borvidéken, a sátoraljaújhelyi és az
abaújszántói Sátor-, valamint a tokaji
Kopasz-hegy által alkotott háromszögben termő
szőlőkből nemes borok készülnek. Gyűjtőnevük: tokaji.
A vulkanikus eredetű talajon, különleges
mikroklímában érlelődő szőlőkből
évszázados tapasztalat jóvoltából
lesznek a nemzetközileg is elismert italok, a finom szamorodnik, a
furmintok, a hárslevelűk és a muskotályok. A
borvidék leghíresebb különlegessége a
tokaji aszú - vinum regum, rex vinorum, azaz a borok
királya, a királyok bora.
Unicum
Szerte a világon törekednek a kevésbé
aromás égetett szeszes italok íz- és
illatharmóniájának
gazdagítására, egyedivé
formálására. Az Unicumról is csak annyit
mondhatunk: tiszta párlatban adja a magyar tájon, a
magyar éghajlati és talajadottságok
között kifejlődött gyógynövények
sajátos kombinációjának ízeit,
aromáját - immár több mint
kétszáz éve.
Zsolnay-kerámia
A XIX. század közepétől, a pécsi
kőedény-manufaktúrát Zsolnay Vilmos rövid idő
alatt európai tekintélyű
kerámiagyárrá fejlesztette családtagjai
közreműködésével. Az
épületkerámiák (kályhák,
szigetelők, falburkolók, díszek)
készítése terén együttműködő
partnerük Lechner Ödön, az ún. magyaros
szecessziós stílus kezdeményezője volt. Zsolnay
találmányaa pirogránit is, mely
fagyállónak, s mázakkal színezhetőnek
bizonyult. A legszebb példák erre a budapesti Műcsarnok a
Parlament, a kecskeméti Városháza és a
debreceni Aranybika Szálló épülete, s
Pécsett, Zsolnay emlékkútja is...
|